Zdrowie w jedzeniu

Zdrowie w jedzeniu

Jeżeli chcesz zacząć zdrowo się odżywiać koniecznie przeczytaj nasz krótki poradnik, w którym podpowiadamy co zrobić, aby pożywienie przynosiło tylko korzyści. Po pierwsze zrezygnuj z glutenu, czyli z: białego pieczywa, makaronu, pierogów i naleśników, które są przygotowane ze zwykłej mąki. Unikaj białej mąki i ryżu.

Oczyszczone ziarno pozbawione jest wartościowych składników: makro- i mikroelementów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zwykły chleb i bułki zalegają w przewodzie pokarmowym,a co za tym idzie spowalniają jego pracę. Zamień je na produkty pełnoziarniste.

Ogranicz cukier. Zrezygnuj ze słodyczy i ze słodzonych napojów. Na rynku są dostępne zdrowsze zamienniki.

Używaj mało soli. Statystyczny Polak zużywa średnio soli 5 razy soli za dużo! Sól jest wszędzie: w wędlinach, chlebie, serze żółtym, ciastkach, vegecie, zupkach i sosach w proszku i innych produktach. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, zwiększa ciśnienie i prowadzi do chorób cywilizacyjnych.

Zrezygnuj także z dań gotowych, które są przemysłowo przetworzone.

https://www.optimumbhp.pl/
aminokwasy