Subway
Subway to bary szybkiej obsługi, oferujące swoim klientom kanapki, sałatki oraz wrapy. Firma jest jedną z najlepiej rozwijających się sieci typu franczyzowych na świecie i posiada jedną z trzech największych marek restauracji fast food pod względem lokalizacji (przed Subway znajduje się Yum! Brands oraz McDonald’s).
Subway jest własnością Doctor’s Associates, Inc. (DAI) i posiada około 42 058 barów w 107 krajach.
Pierwszy bar szybkiej obsługi Subway powstał 28 sierpnia 1965 roku w miejscowości Bridgeport w stanie Connecticut w USA. Lokal, funkcjonujący jako „Pete’s Super Submarines” otworzyli Fred DeLuca i Peter Buck.
Bar szybko zmienił jednak nazwę na „Pete’s Subway”, a następnie już na krótkie i łatwe do zapamiętania „Subway”. Natomiast pierwszy bar Subway w Polsce został otwarty w 2004 roku w Krakowie.
Lokal szybko jednak zlikwidowano. Kolejne bary zaczęły pojawiać się rok później w takich miastach, jak Warszawa i Gdańsk.
Aktualnie na terenie kraju zlokalizowanych jest około 48 lokali Subway.