Królowa słodyczy - czekolada
Nie ulega wątpliwości, iż jednym z najbardziej pożądanych i smacznych produktów spożywczych jest czekolada. Ta prawdziwa, nie dość, że wspaniale smakuje, to obfituje także w drogocenne dla zdrowia minerały, znakomicie poprawia nastrój, dzięki pobudzaniu organizmu do produkcji takich hormonów jak endorfiny, czy serotonina, a także jest niezastąpionym afrodyzjakiem. Pomimo rozlicznych korzyści czekolady, warto jednak pamiętać, że tak jak w każdym innym przypadku, tak również w tym – co za dużo to niezdrowo.
Można powiedzieć, że czekolada jest trochę jak używka – można się od niej uzależnić. Podstawą do produkcji tego smakołyku jest miazga kakaowa, tłuszcz pochodzący z kakao, a także wybrany środek słodzący – przeważnie jest to cukier, jednak można zaobserwować, że obecnie odchodzi się od niego coraz bardziej, na rzecz słodzików, zwłaszcza tych naturalnych. W przemyśle spożywczym możemy wyróżnić dokładnie trzy rodzaje czekolady, a mianowicie mleczną, ciemną gorzką oraz białą.
Najbardziej wartościowa jest z nich czekolada gorzka, która zawiera w swoim składzie największy procent cennej miazgi kakaowej.