Jakich produktów spożywczych nie należy ze sobą łączyć podczas jedzenia?
Istnieje wiele produktów spożywczych, których spożywanie poprawia ogólną kondycję zdrowotną człowieka. Nie oznacza to natomiast, że spożywanie tych pokarmów w zestawieniu (przynajmniej nie w każdym) będzie miało pozytywny efekt. Warto więc posiadać wiedzę na temat tego, jakich produktów nie należy ze sobą łączyć, nawet jeśli pojedynczo mają one korzystne działanie. Źle skomponowana dieta może być tak samo szkodliwa jak niewłaściwie dobrane leki. Na przykład, nie powinno się łączyć ze sobą pomidorów oraz ogórków w sałatkach.
Jest to spowodowane faktem, iż takie zestawienie pozbawia potrawę cennej witaminy C, w którą bogate są pomidory. Nie jest również wskazanym, aby spożywać potrawy, w których zawarte są zarówno ryby, jak i olej słonecznikowy. Takie zestawienie przyczynia się bowiem do szybszego starzenia się naszego organizmu. Jeżeli z kolei nie chcemy się nabawić anemii, wówczas nie jest dobrym pomysłem, aby czerwone mięso popijać czerwonym winem. Trunek ten wypłukuje bowiem cenne żelazo zawarte w czerwonej odmianie mięsa.