Fast food a junk food?
Określenie fast food wydaje się być wszystkim dobrze znane. Jednak istnieje również termin junk food, którym określa się zwykle żywność tanią i łatwą w produkcji.
Junk food, podobnie jak fast food, zalicza się do posiłków niezdrowych, ubogim pod względem dietetycznym, lecz bogatym w puste kalorie. Junk food bywa często utożsamiany z fast foodem, lecz nie zawsze słusznie.
W ofercie barów szybkiej obsługi można bowiem coraz częściej odnaleźć sałatki czy surówki warzywne, stanowiące uzupełnienie niezdrowej diety. W żywności typu junk food znajduje się zwykle bardzo duża ilość soli kuchennej, tłuszczu i cukru.
Ponadto, produkty te są także bogate w sztuczne dodatki oraz barwniki, takie jak glutaminian sodu czy tartrazyna. Żywność jest natomiast uboga w błonnik, białko, sole mineralne i witaminy.
Do żywności typu junk food zalicza się między innymi chrupki kukurydziane, chipsy, popcorn oraz frytki. W tej grupie produktów można również umieścić słodkie napoje gazowane, takie jak Coca-Cola czy Pepsi.